Neutrální roh

Za chyby se platí. Chytrý člověk se dokáže poučit z chyb druhých, hlupák se nepoučí ani z těch svých. Tak nějak se to, myslím, říká.

„Vy byste mohl znát Viktora Ołoszczynského,“ obrátí se pan Morávek na pana Šturma, když se zase jednou sešli, ještě s panem Matějkou, na pivu.
„To soukromé očko?“ zeptá se inspektor Šturm a dodá: „Toho znám... bohužel.“
„On pro nás kdysi sledoval jednoho zaměstnance kvůli zpronevěře." řekne pan Morávek. „Je to bezvadnej chlap a má také někde u Rokytky boxerskou školu.“

Při slovech „bezvadnej chlap“ zvedne pan Šturm obočí, ale neřekne nic.
„On je napůl Polák a žil nějaký čas ve Francii. Nebo v Anglii, teď nevím. Ale už dlouho je v Praze,“ upřesní pan Morávek a pokračuje:

„Já nevím, jestli třeba sledujete box. Asi ne. Tak vám řeknu, že mistrem republiky ve váze welterové, je Arnošt Zítek. On je ten Ernsta, jak mu říkáme, můj příbuzný. Takový vzdálenější synovec. Jeho táta má na Kladně obchod uhlím. Trénuje ho ten slavný Čechoameričan Joe Jahelka, který založil právě na Kladně boxerskou školu. Teď už zase vyučuje rohování v Chicagu, ale na Kladně se pořád objevuje.

Před časem mě Ernsta pozval na zápas do Lucerny, kde se měl utkat s vyzyvatelem, nějakým Kortánem. A ten Kortán je, jak oni mezi sebou říkají „lightweight“, což v tomhle smyslu neznamená váhovou kategorii, ale prostě „nikdo“ nebo „nula“.  Já jsem tam šel. Ona je tam taková elektrizující atmosféra, víte? Bylo narváno. Výsledek zápasu se dal očekávat, ale v boxu se nakonec může stát cokoli. Navíc vítěz měl brát slušnou sumičku, takže o motivaci bylo postaráno. Napětí bylo přímo hmatatelné.

Já jsem popřál Ernstovi úspěch a když jsem odcházel z jeho šatny, tak jsem potkal toho pana Ołoszczynského. On totiž trénoval toho Kortána, abyste věděli. Prohodili jsme pár slov a dozvěděl jsem se, že ten Kortán je slévačem v kolbence, bydlí v Nehvizdech a nutně potřebuje ty peníze pro vítěze, jelikož je na tom jeho rodina hodně zle.

Pak už zazněl gong a Lucerna se rozbouřila. Oba sokové se jen tak oťukávají: jab, double jab a tak.

Kontaktní údery, nic víc. O přestávce padnou na židličky a trenéři do nich něco hučí. Joe Jahelka na jedné straně, Viktor Ołoszczynski na druhé. A znovu do boje.
A pak, ve třetím kole, se to stalo. Ernsta byl nejspíš ukolébán do pocitu falešného bezpečí, ruce podél těla a najednou direkt na bradu a vzápětí levý hák. A milý Ernsta se sesune na podlahu ringu.

Teď vám musím něco vysvětlit. Neutrální roh ringu je jeden z těch rohů, které nejsou obsazeny boxery a jejich týmy. A platí takové pravidlo, že jakmile boxer srazí svého soka na zem, musí se odebrat právě do neutrálního rohu. Pak teprve sudí začne odpočítávat, víte? Já nechci dělat chytrého, řekl mi to ten Ołoszczynski a také mi vyprávěl, že právě na toto pravidlo dojel Jack Dempsey v zápase o titul mistra světa v těžké váze s Genem Tunneym.

A ten Kortán tam stojí nad Zítkem a kouká na něj. A rozhodčí stojí a kouká na Kortána. Lucerna bouří a já vidím, jak Ołoszczynski řve, až mu nabíhají žíly na krku a gestikuluje směrem ke Kortánovi. Ten ale neslyší, nevidí a stojí, jako solný sloup. Drahocené vteřiny plynou. Pak Kortán konečně pochopí, přejde do neutrálního rohu a rozhodčí začne Zítka odpočítávat.

Když řekne devět, Zítek už zase stojí a vzápětí zazní gong. A to Ernstu zachránilo, víte? Kortán mu daroval čas. A on se během pauzy  vzpamatuje, v dalších kolech už jasně dominuje a vyhrává zápas. Při vyhlašování stojí Kortán se sklopenou hlavou. Ví, že vlastní blbostí prohrál vyhraný duel. A přišel o částku, kterou tak potřeboval.

Já jsem po tom utkání jel za sestrou do Poděbrad. Přijdu do kupé a s hlavou schovanou pod pověšeným kabátem tam sedí chlap. Když se vlak rozjede, tak ten člověk vstane, stáhne okénko a dívá se ven. Je to ten Kortán! Sedí proti mně. Chce se mi něco říct, ale vlastně nevím co a tak mlčím.

Venku je černá, deštivá noc.

A pak, někde za Počernicemi, vlak zastaví v poli. A ten Kortán se zvedne, otevře dveře a seskočí z vlaku. Pak ho vidím, jak namáhavě postupuje rozmočeným polem k obzoru. Nakonec ho pohltí tma...
Kam ten člověk jde? Napadne mě. Do Nehvizd je to ještě pěkný kus cesty. Měl bych někoho zavolat? Ale nakonec - vystoupil přece dobrovolně. A tak jsem neudělal nic. Ale bylo mi ho líto. Představil jsem si, jak jeho žena čeká, že přinese peníze. Možná mají malé děti. Ernsta, který má peněz dost, zatím slaví s kamarády někde v baru a tenhle tady v zimě, tmě a dešti klopýtá polem, protože se mu nechce domů... Možná se stydí. Vždyť byl tak blízko vítězství. Stačilo jen jít do neutrálního rohu.

Za nějaký čas jsem potkal pana Ołoszczynského a přivedl jsem řeč na ten zápas.
,V boxu za každou chybu draze zaplatíte,‘povídá on, ,a obvykle to i dost bolí… No, ono už je to teď jedno, ale řeknu vám, že kdyby tehdy padl Kortán a Zítek tam tak blbě zůstal stát, tak ho rozhodčí do toho neutrálního rohu okamžitě pošle, protože je to mistr republiky. Každý se totiž přikloní k tomu silnějšímu, lepšímu, krásnějšímu, slavnějšímu… A to platí nejen v boxu, však to znáte, pane Morávku, c’est ça la vie!‘.

A já vidím toho zlomeného člověka, potácejícího se rozmočeným polem pod pláštěm noci… A pak toho vítěze, pijícího šampaňské v kruhu obdivovatelů a obdivovatelek… A obojí je to vlastně stejná marnost, přátelé… Lesk a bída tohoto světa...“
***
Pan Morávek se rozloučí a zamíří domů. Dnes není noc deštivá. Je krásná a jarní. Jak je ten svět krásný, napadne ho. Bez jakýchkoli bojů...

 

Pozn.: Joe Jahelka (1881 – 1940) – průkopník boxu u nás. V letech 1898 – 1913 žil v New Yorku, kde se začal věnovat boxu. Následně působil 10 let v Kladně, kde měl boxerskou školu a podporoval kladenský sport (např. fotbal). V roce 1923 odešel i s rodinou do Chicaga, do Kladna se však příležitostně vracel.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Pavlíček | čtvrtek 12.5.2022 11:08 | karma článku: 26,40 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Miroslav Pavlíček

Panis angelicus

Možná ty vojáky považujete – jako já – za hrdiny, bránící náš způsob života, naši kulturu. Je však možné, že se přikloníte k mínění, že jde o agresory, rozsévající smrt a utrpení na nevinné lidi tam, kde nemají co dělat.

25.4.2024 v 16:43 | Karma: 17,31 | Přečteno: 405x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

Život vojenský - život veselý

Ovšem pouze tehdy, není-li zrovna válka. Je-li válka, to pak život nemá žádný smysl, ani cenu. A nejen vojenský a nejen život. Ani láska, ani východ slunce, ani rozkvetlý šeřík, prostě vůbec nic. Kdo to kdy pochopí?

10.4.2024 v 11:05 | Karma: 11,98 | Přečteno: 510x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 352x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

Konexe

Pokud chcete být úspěšní v byznysu, musíte budovat konexe. Něco v tom smyslu říká nějaký pan Richard Branson (a je tím tapetován internet). Jako by to dávno nevěděl každý. Ač nepravděpodobné, stalo se tak Léta Páně roku onoho.

20.3.2024 v 14:46 | Karma: 18,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

Smrt na plese

"Rychle, pusť si rádio!" "Co se děje, vole? Rusko napadlo Ameriku? Nebo Amerika Rusko? Nebo Číňani přistáli na Měsíci?"

7.3.2024 v 12:08 | Karma: 23,99 | Přečteno: 647x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

10. května 2024  20:30

Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  19:42

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 297
  • Celková karma 18,73
  • Průměrná čtenost 502x
Jsem...

 

Seznam rubrik